Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

Ljusets väktare

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Mon, November 09, 2015 13:44:22
Bild: Udo Sponberg

I väntan på nästa demo av Spånvägar tar jag vara på solen, låser in strålarna och bevakar värmen. Här är jag, kuvad av årstiders växlingar och yr av jordens rotation.

I detta mörker sjunker jag ned i läsfåtöljen med böcker som kanske sprider ljus åt tillvaron.

Marie-Louise Fritzén tar mig med i tidsmaskinen. I boken Ljusets väktare (Hoi förlag) hamnar vi i 1200-talet och landet Occitanien, i det som vi i dag kallar Languedoc. Boken handlar om riddare, katolsk ojämlikhet och kvinnligt mod.

Marie-Louise Fritzén är historiskt intresserad och hon klär sin berättelse i tidstrogen dräkt. Trovärdiga miljöer ger liv åt hennes gestaltning. En för mig okänd epok i södra Frankrike, då människors frihet var hotad av påvlig makt, träder fram.

Över allt i boken strålar huvudpersonen, flickan Elisèau. Jag följer hennes utveckling från barn till en viljestark kvinna medan läslampan värmer mina axlar och solen flämtar mellan de kala trädgrenarna utanför fönstret.  • Comments(0)//blogg.udosponberg.se/#post34