Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

Straffet för övermod

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Tue, February 09, 2016 12:02:53
Bild: Udo Sponberg

I mitt kosmos, denna trånga värld, skänker böcker mig tillträde till okända universum. Vilken gåva från alla världens författare!

När jag gick i folkskolan hemma i Tidaholm fanns i samma årskurs en flicka som var strakbent. Hon kunde springa, men haltande. Hon hade haft barnförlamning. Stackars flicka. Men mest dämpade åsynen av henne min känsla av övermod. Vem hade sagt att just jag skulle slippa att bli sjuk?

Sommaren 1944 utbröt en polioepidemi i Newark, USA. Boken Nemesis av Philip Roth beskriver hur barn i New York-förorten får detta mycket smittsamma virus.

Nemesis var hämndens gudinna, dotter till Okeanos, världshavens gud och Nyx, nattens gudinna i den grekiska mytologin. Särskilt straffade Nemisis människor för hybris mot gudarna.

I boken följer Philip Roth den unge ansvarstagande ungdomsledaren Bucky.

Det en känslig skildring av en ung mans kamp med sig själv under ett par heta månader i det sanka Newark.

Jag tilltalas av bokens stringenta komposition. Från första sidan slår Philip Roth an tonen, det här handlar om polio. Samtidigt, är det en ömsint beskrivning av förortslivet i New York under andra världskriget.

Tack boken, att jag under att par dagar fick känna hur det var i Newark i augusti 1944.  • Comments(0)//blogg.udosponberg.se/#post36