Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

En svärm småfåglar

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Mon, May 02, 2016 18:08:29

På nattduksbordet bredvid min säng ligger boken Inte bara en gråsparv, med undertiteln 44 småfåglar i Göteborgsområdet. Författare till detta vackra verk är Lena Ekstrand.

En fågeltext varje kväll och jag somnar så gott. Nej, det blir gärna två småfåglar per lässtund. Pippina följer mig in i min nattliga vila. Björktrastar, gärdsmygar, grönsiskor, bofinkar – och allt vad de heter som drillar så fint i mina drömmar. Hussvalan, åh, det är en favorit, för att inte tala om koltrasten.

Nej, jag är ingen fågelexpert, långt därifrån. Just därför är det så njutbart att läsa Lena Ekstrands personligt skrivna bok. Jag får kunskaper och små anekdoter på köpet. Det är en glädje att få vistas i fågelvärlden – och fyllas av förundran. Lena Ekstrand tar med mig, den okunnige läsaren, in i ett kvittrande universum. På mina vandringar i naturen jollrar numer våren med nya läten.

Läsplattor och paddor i all ära, jag måste nämna den sinnliga känslan av att hålla den fysiska boken i handen. När du får syn på ett exemplar i en bokhandel nära dig (i Göteborg med omnejd skulle jag tro), ta då på boken, känn dess något sträva omslag, njut av att föra fingrarna över de spänstiga sidorna och upplev papprets perfekta tjocklek, njut av fotografierna och ta till dig den proffsiga layouten.

Jag tror inte mina fadersögon värderar bokens skönhet för högt, bara för att Lina Sponberg har stått för grafisk form och illustration. Och jag är glad att min fågelintresserade gamla kollega Jan-Åke Noresson har lyckats så väl med fotografierna.

Slutligen är jag inte ett dugg förundrad över att Lena Ekstrand hittat rätt i småfåglarnas sfär, som inom parantes sagt breder ut sig långt utanför Göteborgsområdet. I min värld har författaren alltid utmärkt sig som en språkkänslig och driven skribent, inte minst under åren som journalist på Göteborgs-Posten. Det kan jag intyga som gammal arbetskamrat och vän.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.