Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

Dödsbra bok

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Mon, June 27, 2016 20:25:30

Du sköna utopi, måste du verkligen begära alla dessa uppoffringar? I boken Natt för gott hamnar läsaren i den bittra verkligheten under Europas blodiga och förskräckliga 1900-talshistoria.

Under senare tid har jag lyssnat på Radioföljetongens Världen av Juan José Millás samt Spådomen – en flickas memoarer av Agneta Pleijel.

Dessutom har jag läst flera böcker, till exempel Tills något annat tar vid av debutanten Agneta Vorberg och den märkliga Natt för gott av den hyllade tyska författaren Jenny Erpenbeck.

Natt för gott är en säregen historia om en människa som dör flera gången om, först som barn, men som blir tonåring och dör, men blir kvinna, blir förvisad till Sibirien och dör, men gör karriär som författare i DDR, faller nedför en trappa och dör, men blir gammal och dör en åldrings död. Eller, rättare sagt, berättelsen är en tankelek. Vad skulle ha hänt om något annat inträffat än det som egentligen hände? På detta sätt beskriver den tyska författaren den europeiska 1900-talshistorien med världskrig, nazism, kommunism fram till Berlinmurens fall och det därefter. Här handlar det inte om en historisk skildring i dess egentliga mening utan om en snårig berättelse med om och men, hit och dit, från och till och fram och tillbaka. Jag har inte läst något liknande.

Den förstnämnda boken, Tills något annat tar vid av Agneta Vorberg, är en rak relationsroman med lyckligt slut. Så kan det också vara.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.