Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

Börja älska

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Wed, July 27, 2016 19:03:00

Boken på mitt nattduksbord just nu handlar om de kvinnliga soldaternas villkor i sovjetiska armén under andra världskriget.

Många röster får liv i Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Långsamt närmare jag mig slutet.

Samtidigt har jag läst Uppe på höjden av Assaf Gavron. Boken handlar om israeliska bosättare på ockuperat palestinskt område.
Hur tänker de, bosättarna? Vad driver dem? Hur ser relationerna mellan palestinier och israeler ut i vardagen? Och så vidare.Jag hittar på nätet fakta om att de israeliska bosättningarna tar allt mer plats på det ockuperade Västbanken. Det verkar vara ett medvetet sätt att införliva området med Israel.

Jag förstår att bosättare är vanliga människor med olika värderingar. De är styrda av slumpen, religiösa övertygelser, byråkratiska beslut och/eller av egenintressen. Något annat hade förvånat mig.

Men det fattas något i bokens handling. Varför bara nuddar israelen och vänstermannen Assaf Gavron vid temat om bosättarna på höjden och palestinierna i dalen? Var motsättningen för svår för Gavron att hantera?  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.