Spånvägar

Spånvägar

Tankar som syns och de som försvinner

Jag är på strövtåg och stärker benen.Jag tänker på livet och om böcker jag har läst eller vill läsa. Minnen kommer utan att jag vill, de är där utan nåd. När jag kommer hem är de geniala idéerna ofta borta. Men en och annan skärva försöker jag foga samman.

Bland klippor och skär

SpånvägarPosted by Udo Sponberg Sun, August 21, 2016 10:39:13
Bild: Udo Sponberg

Här är några böcker jag har läst på sistone:

Besatta, äventyr med ryska böcker och människor som har läst dem av Elif Batuman.

Tidsklyftan av Jeanette Winterson, en omarbetning av Shakespeares Vintersaga med handlingen förlagd i vår tid.

William Shakespeare, Lev Tolstoj, det är stora namn.

Men jag måste nämna en tredje bok: Diktaren av Katinka Bille. En debutant och egenutgivare visar vad hon går för.

Evert Taube har en speciell plats i boken.

Handlingen utspelar sig i Bohuslän och i synnerhet på Flatön. Katinka Bille kallar boken för en spänningsroman och anslaget finns redan i första kapitlet när en flicka försvinner till föräldrarnas stora förtvivlan. På en så liten plats som Flatön blir folk naturligtvis indragna i mysteriet. Försvinnandet får änkan Paula att möta sitt förflutna, medan den nyblivna journalisten Cattis, som vikarierar på Bohusläningen, letar scoop.

Katinka Bille kan sina bohuslänska miljöer, vet saker om båtar och om livet bland klippor och skär. Mysteriet med flickan djupnar allt eftersom och upplösningen är dramatisk.
I bokens epilog möter vi diktaren och konstnären Evert Taube. Med honom får huvudpersonens nutid en förklaring i dåtiden. Det är vackert beskrivet.

Att bli utgiven på ett etablerat förlag är inte lätt. Tur då att handlingskraftiga människor struntar i det och ger ut på egen hand, speciellt när resultatet blir så bra som Katinka Billes Diktaren.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.