Händelser 1972

Händelser 1972

Om bloggen

Bokens huvudperson Bruno får lift till Marocko och hamnar i ett glödhett Marrakech. Världen var så stor, så stor och förde ett otroligt oväsen. Vad hände i Göteborg, Sverige och Vietnam när Bruno var på sin privata tripp? Se vad Göteborgs-Posten hade för nyheter sommaren 1972. Avbildningarna kommer från UB:s mikrofilmade tidningsarkiv och GP har givit tillåtelse till publiceringen.

Svarten, Bosse Dynamit och de andra

NostalgiPosted by Udo Sponberg Thu, September 03, 2015 16:59:57

Säkerhetsavdelningen på Sveriges säkraste fängelse Kumla visade sig inte vara helt säker. Den 18 augusti 1972 rymde Sveriges femton värsta förbrytare genom att först ta sig ut från sina celler och sedan över fängelsemuren. Utanför försvann de åt olika håll. Sju av dem stack på cyklar. Bland de flyende fanns Bosse Dynamit, Kalle Kanon och Svarten. Två av rymlingarna var de kroater som dömts för mordet på Jugoslaviens ambassadör i Stockholm året innan. De greps i sädesfält utanför Hova efter ett par dagar. Polisen tog så småningom fast alla, den siste ett halvår senare.

Historien var inte slut där, fast det kunde inte Bruno, eller svenska folket, veta just då. Men vi som kan se i backspegeln känner till fortsättningen. Den kan du läsa om snart, här på min blogg.  • Comments(0)//resan.udosponberg.se/#post15